Charles Manders 1930-2011

Geheel onverwacht is op 10 november 2011 overleden Charles Manders, oprichter en oud-voorzitter van de Stichting Sayoman Galur Sentana Ningrat.

Charles die in 1930 in Nederlands-Indie is geboren doorliep na de lagere school het Zeister Lyceum, waarna hij in Amsterdam ging studeren. Daar was hij actief in het studentenleven als lid van het Amsterdams Studenten Corps. Na zijn studie heeft hij zijn gehele werkzame leven als redacteur van het Indisch tijdschrift “Moesson” doorgebracht. Hij heeft voor dit tijdschrift een groot aantal artikelen geschreven met name aangaande de Indische geschiedenis en zijn grote liefhebberij de vorstenhuizen van Indonesie.

Nadat in 1985 een brand is uitgebroken in de Kraton van Surakarta nam hij o.a. samen met zijn echtgenote Gonny Thomeer (overleden een maand voor zijn dood) het initiatief tot het oprichten van een restauratiefonds. De zeer druk bezochtte promototiestand op de Pasar Malam Besar leidde tot het initiatief van een aantal personen onder leiding van Charles om te komen tot een organisatie aangaande de bestudering van de vorstenhuizen van Indonesie.  De oprichting van de stichting Sayoman Galur Sentana Ningrat vond plaats in 1988 met Charles als haar voorzitter.

Charles, die zeer aimable was, heeft voor de stichting veel werk verricht, waaronder het publiceren van enige boekjes, het geven van lezingen en verzamelen van informatie. Zijn deskundigheid betreffende dxe Indonesische vorstenhuizen was zowel nationaal als internationaal befaamd. Zo was hij o.a. betrokken bij de publicaties van de bekende schrijver Jeffrey Finestone en werd hij ook in Nederland door diverse wetenschappers om zijn deskundigheid geroemd.

We zullen echter Charles voornamelijk herinneren als een bijzonder aardige man die voor iedereen klaar stond!

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s